Založenie s.r.o. v Česku: Jednoduchšie, ako si myslíte


Založenie spoločnosti s ručením obmedzeným (s.r.o.) v Českej republike je dnes oveľa jednoduchšie než v minulosti. Hoci môže byť prvotná predstava o byrokratických povinnostiach pre mnohých podnikateľov znepokojujúca, celý proces nemusí byť tak zložitý. Česká republika sa snaží prilákať nových podnikateľov, a preto sa postupy na založenie firmy značne zjednodušili. Poďme si prejsť jednotlivé kroky.

1. Výber obchodného mena
Prvým krokom je zvoliť si vhodný názov pre vašu firmu. Je dôležité, aby názov nebol identický s už existujúcou spoločnosťou a aby spĺňal právne požiadavky. Meno firmy môže byť aj kreatívne, pokiaľ sa vyhnete používaniu chránených značiek.

2. Základné imanie
Dobrou správou je, že minimálne základné imanie pre s.r.o. v Česku je iba 1 Kč. Aj keď ide o symbolickú sumu, väčšina podnikateľov sa rozhoduje pre vyššie imanie, aby zvýšila dôveryhodnosť firmy voči partnerom.

obrázok k článku

3. Spoločenská zmluva
Ďalším krokom je podpis spoločenskej zmluvy, ktorú je potrebné nechať overiť notárom. Táto zmluva definuje všetky dôležité aspekty firmy, vrátane rozdelenia podielov medzi spoločníkmi.

4. Registrácia u obchodného súdu
Po získaní spoločenskej zmluvy nasleduje registrácia firmy v obchodnom registri. Tento proces zvyčajne trvá niekoľko dní, no dnes je možné ho vybaviť aj online, čo predstavuje veľkú výhodu.

obrázok k článku

5. Daňová registrácia
Posledným krokom je registrácia na daňovom úrade. Po zaregistrovaní v obchodnom registri je potrebné podať žiadosť o pridelenie daňového identifikačného čísla (DIČ).

Založenie s.r.o. v Českej republike je v skutočnosti jednoduchý a prehľadný proces. Ak budete mať všetky potrebné dokumenty pripravené, vaša firma môže byť zaregistrovaná už za pár dní. Uľahčite si začiatok a vybudujte si podnikanie v krajine, ktorá podporuje podnikateľské aktivity.