Dôchodci a šoférovanie

Mať staršie auto,, ktoré má už svoje roky a najazdené kilometre, nie je práve najväčšia výhra. Ak sa chystáte vyraziť na cestu, auto by malo spĺňať bezpečnostné požiadavky. Malo by byť vo veľmi dobrom technickom stave. Ak sa prejdem po meste, vidím samé vraky, ktoré stále jazdia na cestách. Niet divu, že potom vznikajú rôzne havárie alebo aj poruchy na cestách. Mnoho takýchto starých áut šoférujú práve dôchodcovia. To je veľký risk pre ostatných vodičov. Dôchodca nemá také rýchle reflexy ako bežný človek, pre to by už ľudia vo veku sedemdesiat až viac nemali vôbec šoférovať. Prečo ešte stále vlastnia vodičský preukaz? Ohrozujú seba, ale aj iných účastníkov cestnej premávky.

staré auto

Lekár určuje, či je osoba schopná šoférovať a držať vodičský preukaz. Mnohí doktori sú uplácaní a povolia šoférovanie aj ľuďom nad osemdesiat rokov. Pritom by to nemali. Mnoho takýchto ľudí už horšie vidí, nemá rýchle reflexy alebo aj nepočuje. To je výrazným problémom pri šoférovaní. Na cestách sa stáva mnoho nehôd aj bežným ľuďom. Niekedy je nutné rýchlo zareagovať, čo pri starších ľuďoch môže byť veľkým problémom. Už ste jazdili po meste v čase od druhej hodiny poobede do šiestej hodiny podvečer? Samé autá, zápchy a kolóny. Ľudia sa všade ponáhľajú a ohrozujú nielen seba, ale aj ostatných. Mnohí nevyhadzujú smerovky pri odbočovaní, čo dôchodca nemusí postrehnúť.

havária

Seniori si myslia, že dokážu vo svojom veku aj riadiť auto. To však nemusí byť práve pravdou. Mnoho z nich má rôzne zdravotné probémy, ktoré keď sa vyskytnú počas samotného šoférovania, môžu spôsobiť nehodu alebo aj zaviniť smrť niekoho iného. No väčšinou pri haváriách doplácajú práve seniori. Staršie autá nie sú také bezpečné ako tie nové. Nové autá majú v sebe zabudované rôzne airbagy, ktoré chránia celú posádku v osobnom automobile. Ľudia v staršom veku by už automaticky mali odovzdať svoj vodičský preukaz úradom, aby nemohli ďalej šoférovať. Je to životu nebezpečné. Tak prečo toľko dôchodcov ešte jazdí po našich cestách?